Cleaning roles do change.jpg

"​​​​​ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΔΟΥΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑΖΕΙ!"

Η καθαριότητα είναι ιδιαίτερα συμβολική: "Το θέμα της καθαριότητας ανασύρει βαθιά ριζωμένες ιδέες - μιας καθαρότητας που πρέπει να υψώσει το ανάστημά της στην καταπολέμηση των σκοτεινών, άγριων και ακάθαρτων δυνάμεων της φύσης", εξηγεί η καθηγήτρια Paula-Irene Villa, κάτοχος της προεδρίας στις Μελέτες Κοινωνιολογίας και Φύλου στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian στο Μόναχο. Για πολλούς ανθρώπους, ο καθαρισμός του σπιτιού τους εξακολουθεί να έχει κάτι μαγικό:

«Είναι σαν ένα τελετουργικό για να ξορκίσουμε αυτές τις σκοτεινές δυνάμεις, οι οποίες θεωρούνται χαοτικές - απειλητικές αλλά ταυτόχρονα και σαγηνευτικές, από τον κύκλο ζωής τους», λέει η καθηγήτρια Villa. Και ποιος δεν ξέρει την όμορφη αίσθηση της ικανοποίησης όταν όλα είναι τελικά καθαρά, τακτοποιημένα στη θέση τους και ο κόσμος μας επανέρχεται σε τάξη μετά τον καθαρισμό του σπιτιού; Το ποιος είναι ο υπεύθυνος για αυτό ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα αδιαμφισβήτητο: Η καθαριότητα ήταν μια δουλειά για τις γυναίκες. Αλλά αυτό αλλάζει.

Αλλάζει η κατανομή των ρόλων

changes-in-cleaning-role-distribution.jpg

Αλλάζει η κατανομή των ρόλων

Σήμερα, καθήκοντα όπως ο καθαρισμός των δαπέδων, το σιδέρωμα και ο καθαρισμός του μπάνιου δεν είναι ξένα ούτε και για τους άνδρες. Όλο και περισσότερες γυναίκες εργάζονται και τα κλασικά μοντέλα δίνουν τη θέση τους σε όλο και περισσότερους ατομικούς τρόπους ζωής. Τι γίνεται όμως με την κατανομή των ρόλων μεταξύ ανδρών και γυναικών στο νοικοκυριό; «Παρόλο που κάθε χρόνο ανακηρύσσεται μια νέα γενιά ανδρών και πατέρων, η έρευνά μας δείχνει ότι απέχουμε πολύ από την ίση κατανομή των οικιακών εργασιών και την ανατροφή των παιδιών», λέει η καθηγήτρια Villa. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα της δεύτερης έκθεσης για την ισότητα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης 2017 και τα τρέχοντα στοιχεία από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW) σχετικά με το λεγόμενο χάσμα φροντίδας φύλου: ο όρος «φροντίδα» καλύπτει όλες τις δραστηριότητες φροντίδας όπως η φροντίδα των νοικοκυριών, η φροντίδα παιδιών και το μαγείρεμα. Σύμφωνα με την παραδοσιακή παραδοχή, η φροντίδα του σπιτιού είναι ανέκαθεν γυναικεία υπόθεση.

Σύμφωνα με το DIW, η απασχόληση των γυναικών αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία 25 χρόνια. Ωστόσο, το ποσοστό των οικιακών εργασιών που πραγματοποιούνται από τους άνδρες σε σχέσεις ζευγαριών δεν έχει αυξηθεί σε καμία περίπτωση στον ίδιο βαθμό. "Ωστόσο, ο ρόλος των ανδρών αλλάζει επίσης", λέει η καθηγήτρια Villa. «Όταν ζουν μαζί σε μια σχέση, είναι σημαντικό οι άνδρες και οι γυναίκες να παρατηρούν τον εαυτό τους, να σκέφτονται τη συμπεριφορά τους και επίσης να μιλούν για τις προσδοκίες τους στο νοικοκυριό. Ένας τρόπος με τον οποίο τα ζευγάρια μπορούν να βοηθηθούν για να αποφύγουν τη σύγκρουση, είναι η αναγνώριση του σύντροφου τους ως «γυναίκα» ή «άνδρα» μέσα στη σχέση τους, ανεξάρτητα από τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν στο νοικοκυριό».

Μπορεί να μικρύνει το χάσμα της φροντίδας του σπιτιού;

Question_will the care cap close.jpg

Μπορεί να μικρύνει το χάσμα της φροντίδας του σπιτιού;

Ίσως μια εντελώς διαφορετική τάση που θα αλλάξει την κουλτούρα της καθημερινότητας μας να βοηθήσει στο να καλυφθεί το χάσμα των φύλων όσο αφορά την καθαριότητα του σπιτιού στο μέλλον: η καθαριότητα και η τακτοποίηση του σπιτιού γίνονται συνειδητά όλο και περισσότερο μέρος της διαμόρφωσης της ζωής μας. Η ειδική καθαριότητας από την Ιαπωνία Marie Kondo, για παράδειγμα, εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους με συμβουλές και μυστικά που αφορούν το σπίτι. Ένα προσωπικά σχεδιασμένο σπίτι έχει μια σημαντική λειτουργία: λειτουργεί ως καταφύγιο και χώρος ευεξίας, και ταυτόχρονα εκφράζει τον τρόπο ζωής των κατοίκων του. Είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να είναι αυτοί που είναι. «Το σπίτι είναι ένα μέρος όπου μπορείτε πραγματικά να είστε ο εαυτός σας και να αισθάνεστε άνετα… και δεν υπάρχει τίποτα για να σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα όσο ένα καθαρό σπίτι . Αυτό ισχύει, φυσικά, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες », λέει η Helen Biryukova, Senior Director - Regional Marketing της FHCS.

Τάση για "τμηματική" καθαριότητα

trend towards fragmented cleaning.jpg

Τάση για "τμηματική" καθαριότητα

Ένα καθαρό σπίτι έχει ακριβώς την ίδια αξία όπως είχε και παλιά. Αλλά ο τρόπος καθαρισμού των σπιτιών και των διαμερισμάτων μας έχει αλλάξει ριζικά σε πολλά μέρη του δυτικού κόσμου: οι γιαγιάδες μας, για παράδειγμα, έκαναν τον βασικό καθαρισμό μια ολόκληρη μέρα, συνήθως τα Σάββατα. "Στις μέρες μας, δεν έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο και έχουμε την τάση να έχουμε μια πιο "τμηματική" ρουτίνα καθαρισμού, που ταιριάζει στην καθημερινή μας ζωή", λέει η Biryukova. Μεταξύ άλλων, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εργάζονται σήμερα και είναι πολύ πιο ευέλικτοι και δραστήριοι από ότι πριν. "Αν, για παράδειγμα, έχετε 15 λεπτά για να καθαρίσετε μετά τη δουλειά, θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το χρόνο όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Για εμάς στη Vileda, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε όλο και περισσότερη προσοχή στην ανάπτυξη προϊόντων που εξοικονομούν χρόνο αλλά προσφέρουν ένα πραγματικά υγιεινό και καθαρό σπίτι, "λέει η Biryukova.
Banner_it-feels-great_Bliss_1600x200.jpg
a brand of FREUDENBERG